Racordarea la utilități, obligatorie pentru un teren industrial (1)

electricitatePentru exploatarea unui teren industrial este nevoie, în primul rând, de utilități. Racordarea la gaz, canalizare, apă și la rețeaua de energie electrică sunt pași obligatorii pentru obținerea autorizațiilor necesare folosirii unui teren cu destinație industrială.

Realizarea rețelelor de utilități în cadrul unui parc industrial sau al unui teren agricol pentru care se intenționează conversia în teren industrial este atent supravegheată de autoritățile abilitate de la nivel local, regional și central. Toate instituțiile implicate urmăresc propunerile spre soluționare pentru lucrările tehnico-edilitare în întreg ansamblul lor, de la canalizare menajeră, canalizare pluvială, apa potabilă, rezerva de apă anti-incendiu, rețeaua rutieră și accesul la structura sau structurile industriale de pe teren, racordarea la rețeaua de electricitate și la cea de alimentare cu gaz. Toate acestea trebuie să respecte reglementările în vigoare în ceea ce privește protecția mediului. În caz contrar, cererile nu sunt aprobate de către autoritățile abilitate, iar demararea proiectului poate suferi întârzieri importante și, mai rău, va genera cheltuieli suplimentare.

În zonele în care există rețea de apă și canal, racordarea este obligatorie. În cazul în care rețeaua este în apropierea terenului, racordarea nu este un demers foarte costisitor, dar dacă utilitățile sunt la o distanță mai mare, cheltuielile cresc proporțional. Aceste cheltuieli trebuie prevăzute obligatoriu în bugetul de transformare a terenului agricol în teren industrial. Înainte de a cumpăra terenul sau înainte de a începe orice demers de transformare, este foarte important ca beneficiarul să se documenteze dacă Primăria are sistem de apă și canal în zonă, iar dacă acesta nu există, este nevoie de o aprobare de la Apele Române pentru foraj.

Racordarea la rețeaua de apă și canal este doar un prim pas, după care trebuie propuse soluții pentru descărcarea apelor pluviale, soluții care trebuie să cuprindă un bazin de retenție, calculat în funcție de suprafețele construite și de specificaţiile din certificatul anual de precipitații pe metrul pătrat.

Pentru terenurile industriale nu se mai acceptă varianta deţinerii de fose septice, iar dacă terenul nu are posibilitatea de a fi conectat ușor la rețeaua centralizată de canalizare menajeră, situația se complică deoarece vor trebui găsite alte soluții. Implementarea de noi variante poate conduce la situaţia în care bugetul prevăzut inițial să fie depășit.

Rețelele de canalizare pentru apele menajere, pluviale, precum și rețeaua de alimentare cu apă potabilă sunt esențiale pentru conversia unui teren agricol în teren industrial. În scurt timp vom reveni cu informaţii utile despre obligativitatea racordării la restul utilităților, în cazul terenurilor industriale.

Trebuie, însă, reţinut faptul că achiziţia unui teren industrial în cadrul unui parc industrial salvează beneficiarul de parcurgerea tuturor etapelor amintite, acesta deţinând deja toate aceste facilităţi. În cadrul celor două parcuri dezvoltate, Sânandrei Industrial Park şi Swis Park Giarmata, ARTEMIS REAL ESTATE oferă companiilor opţiunea de achiziţie a parcelelor industriale, dar şi varianta de închiriere a acestora.

Comments

comments

Această înregistrare a fost postată în Artemis Real Estate și etichetată , , , , , , . Semn de carte permalink. Comentariile sunt închise, dar poți lasa trackback-uri: Adresa Ping-ului.